Jak připravit Espresso

NAHŘÁTÍ ŠÁLKU
Věnujte chvilku zahřátí šálku na espresso. Káva je citlivá na náhle změny teploty, zvláště espresso, protože se jedná o malé, koncentrované množství kávy. Součástí některých strojů pro přípravu espressa je tryska s horkou vodou. Také je důležité vybrat správný šálek, měl by mít zúžené dno a silné stěny, aby káva zůstala déle teplá.
PŘÍPRAVA PÁKY
Vyjměte páku z přístroje. Je důležité důkladně otřít páku a filtr, aby vše bylo čisté a suché.
MLETÍ KÁVY
Káva musí být správně a kvalitně pomletá. Ideální variantou pro mletí jsou mlecí kameny, mletí za pomocí nožů není vhodné. Při mletí za pomocí nožů je káva “sekána”, spíše než rovnoměrně pomleta a obsahuje nejednotné částice. Výhodou mlecích kamenů je jednoznačnost nastavení hrubosti či jemnosti namleté kávy. Příliš jemné pomletí má za následek nežádoucí hořkost kávy. Čerstvé namletá káva je tou nejlepší variantou pro přípravu lahodného espressa.
DÁVKOVÁNÍ KÁVY DO FILTRU
Po namletí kávu vyrovnejte do filtru. Vhodné je poklepat filtrem, aby se káva usadila a jemně, bez tlaku vyrovnat kávu, aby vytvořila rovnou plochu.
STLAČENÍ KÁVY DO FILTRU
Kávu je nutno rovnoměrně a správně silně stlačit do filtru pěchovadlem, tak, aby káva nebyla ani málo, ani příliš prostupná. Rovnoměrným tlakem přitlačte kávu do filtru.
PŘÍPRAVA PŘÍSTROJE
Je nutné pročistit trysku před vložením připravené páky s filtrem a kávou. Zkontrolujte si nastavení přístroje, které se u každého liší. Teplota vody by měla dosahovat hodnoty 90°C. Po pročištění nasaďte páku s filtrem, připravte si nahřátý šálek a můžete spustit přípravu.
SLEDUJTE PŘÍPRAVU ESPRESSA
Sledujte přípravu espressa. Připravená kávy by měla odkapávat stále rychleji, ale nestříkat z šálku. Espreso vychází z obou trysek a proudy vypadají jako myší ocásek. Celá příprava espressa by měla trvat asi 23 až 28 sekund.
OCHUTNEJTE ESPRESSO
Udělejte si čas na vychutnání espressa a zvažte, jak postupovat při přípravě dalšího. Pokud příprava trvala příliš rychle – 20 sekund, je třeba příště namlít kávu jemněji, pokud příliš dlouho – 30 sekund, mletí musí být hrubší. Ale dejte si pozor na příliš jemné umletí kávy, může způsobit hořkost kávy. Než naleznete správný postup pro přípravu, bude to chtít čas a trpělivost. Hodné úspěchů!