Čerstvě pražená
  • dokonalý prožitek a kvalita kávy
  • silná vůně
  • ideální plná chuť
  • výrazné aroma
  • zachování všech vlastností kávy
Z obchodu
  • rychlé snížení kvality kávy
  • okamžité zvětrávání
  • vyprchání chutí
  • nevýrazné aroma
  • káva hořkne a stává se kyselou

ARABICA
  • nejkvalitnější káva
  • výrazná plná chuť
  • příjemné aroma
  • nízký obsah kofeinu
ROBUSTA
  • nižší kvalita kávy
  • hořčí a méně výrazná chuť
  • vysoký obsah kofeinu
  • používá se pro instantní kávy
Kávovník(Coffea) je tropická dřevina, zahrnující zhruba 100 různých druhů. Roste ve formě stálozelených keřů či stromů a dle druhů a podmínek pěstování se liší vzrůstem, vzhledem i velikostí plodů a tedy i kávových zrn. Kávovník se v současnosti pěstuje téměř po celém světě v místech, kde má vhodné podmínky k růstu, nejvíce mu však vyhovuje klima rovníkového tropického podnebí.

Samotná káva je známa minimálně po tisíc let, ale až zhruba na přelomu 15. a 16. století došlo k jejímu výraznému celosvětovému rozšíření. Původní domovinou kávy je Afrika a arabský svět, odkud se káva rozšířila dále do celého světa a díky své unikátní chuti se stala celosvětově oblíbenou pochutinou.
Plody kávovníků jsou kávová semena. Jedná se o ovoce, vzhledem velmi podobné třešním. Uvnitř plodu jsou vždy dvě semena tzv. kávová zrna. Usušená kávová zrna, zbavená dužiny a slupek jsou jen začátkem při cestě za chutnou kávou. Teprve pražení dodá kávě správnou chuť a aroma. Během pražícího procesu dochází k chemickým reakcím, které zajišťují plné rozvinutí chutí a aroma kávy. Při pražení jsou zrna v bubnových pražičkách po několik minut vystavována teplotě cca 200°C, záleží na druhu kávy a požadované intenzitě upražení. Zrna při pražení musí být neustále v pohybu, aby bylo zajištěno rovnoměrné upražení. Po správné době pražení je káva rychle ochlazena, aby nedošlo ke ztrátě chuti a aroma.
Káva není doručována do kaváren jako konečný výrobek a tak mnohé závisí také na její správné přípravě. Jedním z faktorů umění přípravy kávy je správné skladování kávy – neměla by přijít do styku se světlem, teplem, vlhkostí a vzduchem. Názory na skladování v chladu se liší, ale v každém případě musí být skladována na tmavém místě, v suchu a ve správném obalu. Důležitým faktorem při přípravě kávy je mletí, při kterém se uvolňují éterické oleje. Existují různé stupně mletí, podle nich se potom z kávy dále připravují vybrané nápoje. Nejdůležitější je samotná příprava kávy, ať už se jedná o zmíněné mletí kávových zrn, vodu použitou k přípravě či nahřívání šálku, ve kterém bude káva podávána.
Všeobecné obchodní podmínky
Máte zájem o odběr aktualit?